Over Financiële Mantelzorg

Financiële Mantelzorg is in twee situaties aan de orde. In de eerste situatie bespreek je af en toe met jouw vertrouwenspersoon de eigen financiële situatie. In de tweede situatie tref je voorbereidingen voor het moment je niet meer (goed) in staat bent je zaken zelf te regelen. Een Financiële Mantelzorger is ook jouw vertrouwenspersoon die financiële zaken regelt en contacten onderhoudt met instanties.

Hoe bouw je contact met de Financiële Mantelzorger op? Houd het simpel…. maak een checklist die je met iemand uit de familie of met een vriend of vriendin kan bespreken. Het gaat over persoonlijke onderwerpen die aan de orde kunnen komen bij ‘in leven zijn’ en bij overlijden. Vervolgens vraag je iemand om met jou de lijst eens door te nemen en zo bouw je een vertrouwensband op met een beoogt Financiële Mantelzorger. En als het klikt, vraag hem of haar in te stemmen met de taken die op een later moment aan de orde kunnen komen.

Een checklist die je met een ander bespreekt geeft rust. Eerlijk is eerlijk, de onderwerpen in de checklist stemmen niet tot vreugde, want ze komen aan de orde als de kwaliteit van leven afneemt of bij de laatste levensfase. Maar de kracht zit in het creëren van rust bij jou en de Financiële Mantelzorger met wie je verantwoordelijkheid deelt.

Het opstellen en bespreken van de checklist doe je in goede geestelijke gezondheid. Daarmee wordt bereikt dat bij een onverwachte gebeurtenis jouw Financiële Mantelzorger weet wat van hem of haar verwacht wordt bij overlijden, of als je de regie over je leven kwijt bent. Begin vandaag nog met de checklist en stel een startmoment niet uit! Een onverwachte tegenslag zoals een ernstig ongeluk of een hersenbloeding kan iedereen op elk moment overkomen.  Controleer regelmatig of de checklist nog aansluit bij de wensen en de gangbare (wettelijke) regels.

Als de checklist voldoet aan de verwachtingen is het van belang te weten dat de Financiële Mantelzorger nauwelijks enige rechten heeft in het beheer of de uitvoering van onderwerpen waarover met elkaar is gesproken. Het is dus de vraag of een professionele partij in de arm genomen moet worden. Desgewenst naast de vertrouwenspersoon. Ook komen dan zaken aan de orde zoals het opstellen van een (levens)testament en de optie een mentor of een bewindvoerder te benomen. De Financiële Mantelzorger kan wellicht als zaakbeheerder en uitvoerder van jouw wensen officieel benoemd worden.

Hoe kunnen wij helpen? Deze website is ontwikkeld door Kooiman-Advies. Wilt u onze gratis checklist met onderwerpen opvragen of heeft u een vraag? Stuur gerust uw e-mail naar info@kooiman-advies.nl en wij reageren zo spoedig mogelijk.