Wat nu te doen

Allereerst nadenken over onverhoopte tegenslag. Wat gebeurt met mij en met mijn financiën als mijn hersenen mij in de steek laten na een ongeval, een hersenbloeding of bij alzheimer? Heb ik mijn voorzorgsmaatregelen getroffen waarmee iemand anders mijn zaken kan regelen?

Als er zicht is op de eigen (administratieve) organisatie kan een beoogde zorgverlener benaderd worden om af te stemmen of die persoon de financiële zaken wil oppakken bij het moment van onvermogen. Hierbij hoort een lastige dialoog, want het zijn onderwerpen waarover we tijdens  koffietijd of het borreluurtje niet graag praten.

Het is aan te raden om een financieel adviseur bij het overleg te betrekken. Immers, deze persoon heeft ervaring om met de klant ook gevoelige onderwerpen te bespreken. Denk hierbij aan overlijden, een ongeval, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid en welke verzekeringen aan de orde zijn.

Bovendien kan de adviseur tips geven over het op orde hebben van de eigen (financiële) administratie én de financieel adviseur kan adviseren bij het regelen van bepaalde zaken. Te denken aan:

  1. Bankzaken overdragen. De consumentenbond schrijft hierover…klik hier
  2. Levenstestament opstellen. Informatie is beschikbaar bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) (lees hier)
  3. Bewindvoering, mentorschap. Op rechtspraak.nl (de website van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges) staan een paar mooie voorbeelden en is meer informatie beschikbaar.

Kortom, genoeg stof om over na te denken en te bespreken met kinderen, de beste vriend en met de financieel adviseur.